معماری (Architecture) هنر و فن طراحی و ساختن بناها، فضاهای درونی و بیرونی و فضاهای شهری برای پاسخ همآهنگ به نیازهای کارکردی و زیباشناسانه است. از سوی دیگر در کلانشهرهای مدرن امروزی ساخت و ساز باید بر پایه هویت بخشی و سازگاری با بافت شهری باشد. به همین دلیل آموزش مبتنی بر هویت و اصالت میتواند معماری کشور را به "معماری مطلوب" نزدیک نماید و در نهایت نقش بسزایی در بهبود فضای زندگی و ارتقا شرایط زیستی جامعه داشته باشد. این گونه است که اهمیت آموزش صحیح معماری و تأثیر گذار بودن آن بیش از پیش حس می شود.
موسسه عالی معماری و هنر پارس با بهره گیری از اساتید فرهیخته معماری تلاش دارد تا ضمن آموزش های نظری، امکان فراگرقتن مهارت های مرتبط با این هنر را هم به صورت کارگاه های عملی در طول دوره آموزشی فراهم آورد تا دانشجویان بعد از اتمام تحصیلات آماده حضور در بازار کار به عنوان نیروهای کارآمد کشور باشند.
به طراحی، ساخت و نوسازی بناها و اجزای داخلی آنها معماری میگویند.
خلاقیت از مهمترین ویژگی های یک مهندس معمار است و در فضای رقابتی این رشته، خلق ایده های جدید نقش بسزایی دارد.
معماري در لغت به معناي علم بنائي و آباد سازي آمده و معمار به معناي بسيار عمارت كننده و كسي است كه در آباداني جهان مي كوشد. قدمت معماري به عنوان يك فن براي ايجاد سرپناه، به قدمت تاريخ بشر مي رسد اما معماري امروزه در جهان تركيبي از صنعت ساختمان سازي به علاوه هنر، فلسفه، جامعه شناسي، روان شناسي اجتماعي، اخلاقي، اقتصاد، جغرافياي طبيعي و انساني، برنامه ريزي و توسعه اقتصادي و علوم طبيعي نظير زيست شناسي و محيط زيست است.
رشته مهندسي معماري به دليل خصلت همه جانبه بودن و به ويژه با توجه به ماهيت هنري و نقش مهمي كه خلاقيت هنري در آن ايفا مي كند اساساً با ساير رشته هاي مهندسي متفاوت است .توانایی ایجاد ارتباط و مدیریت روابط فردی و شغلی با تمام اقشار جامعه از ویژگی های یک معمار باید باشد. او باید بتواند که در گروه معماران و مهندسان رشته های مرتبط (برق، مکانیک، عمران و ... ) مفید و تاثیرگذار باشد.
امکان تحصیل این رشته در مقاطع کاردانی، کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری فراهم است. برای ورود به این رشته درک هندسی قوی و داشتن قدرت تجسم فضایی بالا لازم است. یک دانشجوی معماری در ترم های اول تحصیلات دانشگاهی با تقویت مهارت های دستی شروع به آموختن طراحی معماری می کند و در ترم های بالاتر با کمک نرم افزارهای شبیه سازی و ارائه به طراحی معماری می پردازد.
معرفی دروس:
دروسي مانند تركيب ها، طراحي ها، دروس نظري معماري دروس خاصي هستند كه عموماً به شيوه آتليه اي يا كنفرانس هاي دانشجويي برگزار ميشود. مفاهيمي كه در اين دروس وجود دارد برپايه طرز تفكري كاملاً متفاوت با دروس دبيرستان بوده بدين رو موفقيت فرد در دوره دبيرستان و كنكور تضميني براي اقبال فرد در اين دروس به شمار نميرود. داشتن اس استعداد هنري و به كار گرفتن عنصر خلاقيت در روند طراحي لازم موفقيت است.
دروس پايه :
هندسه كاربردي، كارگاه مصالح و ساخت، درك و بيان محيط، بيان معماري، هندسه مناظر و مرايا، رياضيات و آمار، انسان، طبيعت، معماري، مقدمات طراحي معماری.
دروس اصلي :
مباني نظري معماري، آشنايي با معماري جهان، برداشت از بناهاي تاريخي، آشنايي با معماري معاصر، نقشه برداري، تنظيم شرايط محيطي، تأسيسات الكتريكي (نور و صدا)، تأسيسات مكانيكي، مقاومت مصالح و سازه هاي
فلزي، سازه هاي بتني، ايستايي، متره و برآورد، مديريت و تشكيلات كارگاه، مصالح ساختماني، ساختمان، روستا، طرح معماري.
دروس تخصصي :
آشنايي با مباني برنامه ريزي كالبدي، تحليل فضاهاي شهري، آشنايي با مرمت ابنيه، طرح معماري، طراحي فني، طرح نهايي.
محیط حرفه ای:
مهندسین معمار می توانند در بخش های دولتی و خصوصی به صورت مستقل و فردی و یا در چارچوب همکاری های جمعی به فعالیت بپردازند. البته کسانی که می خواهند بصورت فردی کار کنند ، معمولا برای چند سال در شرکت ها مشغول به کار می شوند تا هم تجربه شان بیشتر شود هم بتوانند سرمایه ی لازم برای مستقل کار کردن را فراهم کنند.
زمینه های کاری :
مطلوبیت های حرفه ای :
مهندسی معماری رشته ای فنی و هنری است و بعد هنری از سختی کار آن میکاهد. همچنین این رشته به دلیل عرصه ی وسیعی که دارد، در زمینه ی مشاغل بسیار متنوع است.
ضرورت این حرفه :
معماری چیزی فراتر از ساختن یک شئ است. از طرفی تک تک بناهایی که ساخته می شوند در زیباسازی شهر اهمیت بسیاری دارند. هم چنین نحوه ی طراحی صحیح و ایمن بناها می تواند موجب افزایش رفاه، آسایش و آرامش خیال مردم یک شهر شود.
از زبان دکتر امیررضا اردکانی بشنویم:
برخی از اساتید رشته معماری: