مهندس صنایع کسی است که به طراحی، نصب و پیاده سازی سیستم های تولیدی و رفع نواقص و معایب سیستم ها که منجر به بهبود صنعت و بازدهی بیشتر کارخانه های صنعتی می شود، می پردازد.
داشتن مهارت در علوم ریاضی، طبیعی و اجتماعی با ارائه قوانین و روش های مهندسی از ویژگی های مهندس صنایع است.
ویژگی های یک مهندس صنایع:
توان اجرایی و مدیریتی بالا
دقت و قدرت تحلیل بالا
خلاقیت، نوآوری و پشت کار بالا
داشتن روابط اجتماعی
هوش و کار کردن در شرایط دشوار
این موارد برخی از ویژگی هایی است که یک مهندس صنایع باید در محیط های صنعتی و قسمت های مختلف کارخانه ها از آن بهره ببرد.
در گذشته چهار گرایش در سطح کارشناسی برای این رشته وجود داشت که امروزه این گرایش ها در سطح کارشناسی ارشد ارائه میشوند. امکان تحصیل در رشته ی مهندسی صنایع تا مقطع دکترا در ایران وجود دارد.
برای شروع کار بهتر است پس از اتمام تحصیلات دانشگاهی، دوره های تخصصی و مدیریتی را نیز در موسسات علمی یا مراکز وابسته به موسسه استاندارد بگذرانید.
دانشجو و دانش آموختگان این رشته باید در کنار مطالعات دانشگاهی، مطالعات جانبی و به روز داشته باشند. برای پیشرفت هرچه بیشتر در این رشته باید به زبان انگلیسی مسلط شوند و قوه ابتکار و خلاقیت خود را تقویت کنند.
در طول تحصیلات دانشگاهی، نحوه اشتغال زایی یا تولید واحد های خدماتی را می آموزند و این مبحث کمک می کند تا بیشتر و سریع تر پیشرفت کنند.
مهندسان صنایع باید آمادگی کار در هر شرایط و هر موقعیت کاری را داشته باشند. فضای کاری آنها ممکن است یک دفتر مهندسی یا محیط کارخانه ها باشد. آنها مدام با سرپرستان و کارگران در تعامل هستند و قاعدتا با صنایع و کارخانههای مرتبط با آنها نیز سر و کار دارند.
دروس پایه:
دروسي مانند ریاضی، معادلاتدیفرانسیل، برنامهنویسی کامپیوتر، محاسبات عددی، فیزیک ، شیمی عمومی ، مبانی مهندسی برق ، اقتصاد مهندسی، نقشهکشی صنعتی ، استاتیک، مقاومت مصالح، علم مواد، اقتصاد عمومی ، اصول حسابداری و هزینهیابی، ارزیابی کار و زمان، طرحریزی واحدهای صنعتی، برنامهریزی و کنترل تولید، موجودیها ، کنترل پروژه، کنترل کیفیت آماری، تحقیق در عملیات ، روشهای تولید ، تئوری احتمالات و کاربردهای آن، آمار مهندسی، آزمایشگاه اندازهگیری دقیق، کارگاه ماشینابزار ، کارگاه عمومی جوش، کارگاه ریختهگری
دروس تخصصی:
زبان تخصصی، برنامهریزی حمل و نقل، اصول شبیهسازی، تحلیل سیستمها، کاربرد کامپیوتر در مهندسی صنایع، پروژه پایانی، اصول مدیریت و تئوری سازمان، کارآموزی، سیستمهای اطلاعاتی و کنترل مدیریت.
زمینه های کاری:
مطلوبیت های حرفه ای:
به دلیل شباهتی که بین این رشته و رشته ی مدیریت وجود دارد و همین طور نزدیکی این رشته با سایر رشته های مهندسی، این شغل از آینده اقتصادی و اجتماعی خوبی برخوردار است. مهندسی صنایع وجهه ی اجتماعی خوبی دارد و به دلیل کاربری بودن آن در تمام بخش ها و واحد ها، همواره مورد نیاز است.
ضرورت این حرفه:
گسترش فعالیت های صنعتی و خدماتی و نیاز به تصمیم گیری و برنامه ریزی در سطح این واحدها،به وجود کارشناسان خبره نیازمند است. کارشناسانی که با بهره گیری از روش های علمی به جمع آوری اطلاعات، تجزیه و تحلیل دادهها،مدل بندی و حل مسئله بپردازند و باعث تحقق و ارتقای اهداف مدیران شوند.
از زبان دکتر رحیمی بشنویم:
آشنایی با برخی از اساتید رشته مهندسی صنایع: