باستان شناس کسی است که برای کشف حقایقی درباره گذشتگان، به مطالعه و پژوهش درباره مناطق و آثار باستانی می پردازد.
متخصصینی که این امر بسیار فنی، فرهنگی و هنری را به عهده دارند باید علاوه بر اشراف و تسلط لازم بر ابعاد تخصصی و مفاهیم امروزی حرفهی خود، نظری هوشیارانه و عالمانه به گذشته داشته باشند.
حداقل تحصیلات در این شغل کارشناسی است امکان ادامه تحصیل تا مقطع دکتری در ایران وجود دارد. داشتن اطلاعات مناسب در زمینه تاریخ و جغرافیای ایران و کشور های همسایه برای دانشجویان این رشته ضروری است.
باستان شناس کارش را در فضا های باز و سرپوشیده انجام می دهد. باستان شناسان در همه مناطق آب و هوایی شامل کویر، کوهستان و مناطق بارانی به بررسی و اکتشاف می پردازند و پس از آن روزهای متمادی در آزمایشگاههای سرپوشیده درباره آثار کشف شده پژوهش می کنند.
دروس پايه :
تاریخچه علم باستان شناسی – بررسی تمدن های باستانی – جغرافیای تاریخی ایران – اصول و مبانی انسان شناسی – اسطوره شناسی – تاریخ هنر از باستان تا آغاز اسلام – حفظ آثار باستانی – مبانی باستان شناسی
دروس تخصصي :
استخوان شناسی – باستان شناسی ایلام – باستان شناسی ایران – باستانشناسی ماد و هخامنشی – باستان شناسی پیش از تاریخ بین النهرین – باستان سنجی – تاریخ هنر خاور دور – حفاظت اشیا باستانی – کاوش و بررسی آثار باستانی – سکه شناسی – فلز کاری در دوران اسلامی – کتابآرایی – باستان شناسی اشکانیان – تکنیک و هنر سفالگری – باستانشناسی ساسانی – هنر یونان و روم – خطوط باستانی ایران و ...
ضرورت این حرفه :
روشن کردن گذشته هر جامعه از نظر اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و مذهبی، بدون مراجعه به نظر باستان شناسان ، دشوار یا حتی غیر ممکن است. باستان شناسی با کشف راه حل هایی که انسان در گذشته برای مسائل گوناگون یافته بود به ما این امکان را می دهد که به کمک ابزار نوین کارامدترین پاسخ ها را برای مسائل مشابه امروزی بیابیم.
از زبان استاد نوروز رجبی بشنویم:
برخی از اساتید رشته باستان شناسی: